тел: + 359 2 980 57 75; + 359 2 929 40 70;

Мивеки Б.К.

Туроператор

Лиценз PK-01-6353

Екскурзии и почивки
Почивки с автобуси
Почивки със самолет
Екскурзии и почивки в България
Хотели в чужбина
Хотели в страната

Автобуси
Под Наем




ЕКСКУРЗИЯ ГЛОЖЕНСКИ М-Р - ТЕТЕВЕН - СЪЕВАТА ДУПКА - ФЕРМА

София-Tетевен - София

1 ден

Дестинация: България

Курорт: Курорт

Транспорт: Автобус

Дати: 28.06.2020, 05.07.2020, 19.07.2020, 09.08.2020, 30.08.2020

Цена от: 30 лв

 

           Гложенски манастир - Тетевен - пещерата

Един от най-интересните и живописно разположени старопланински манастири е Гложенският “Свети Великомъченик Георги Победоносец”. Той не е сред големите български манастири и за разлика от останалите не е закътан в пазвите на планински вериги. Приличаща на замък, Божията обител е кацнала на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни скатове и отвесни скали. Манастирът се намира на 870 метра надморска височина. Разположен на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, висок 1 095 метра надморска височина, и на 3 км югозападно от село Гложене. Манастирското братство се състои от черква и жилищни сгради. Последните сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък.

Отпътуване от София в 7:30 ч. от малкия паркинг пред стадион В.Левски. Кратка почивка в град Ябланица, където ще имате възможност да си купите локум и халва.
Посещение на Гложенски манастир. Разглеждане на манастира - скривалището на Васил Левски, стаята, в която е бил затворен Васил Друмев и църквата с чудотворната икона на "Свети Великомъченик Георги Победоносец". От терасата на манастира се разкрива красива гледка към величествения Тетевенски Балкан.
Следваща спирка - град Тетевен, разположен живописно по течението на р. Вит.За Тетевенския край народния поет Иван Вазов казва : “Ако не бях дошъл в Тетевен, щях да бъда чужденец на Майка България”.
За историята и бита на тетевенци можете да научите повече в посетите Музея на града, разположен в самия център. Разходка до църквата "Всях Светих" - уникална за времето си с внушителни размери. Разглеждане отвън на манастира "Св. Илия",оцелял при цялостното опожаряване на Тетевен от турците през 1779 г. Свободно време за обяд. Отпътуване за град Брестница.
Посещение на пещерата Съева дупка с беседа от местен екскурзовод.
В Брестница се намира и Фермата" Сините щрауси", където ще бъдете посрещнати гостоприемно от нейния собственик и ще се докоснете до живота и историята на едно от най-уникалните творения на природата.
Завръщане в София след 19 ч.

Цената включва:

  • транспорт с автобус
  • водач


Цената не включва:

  • входна такса за музея на Гложенския манастир - 50 ст
  • вход - Музея в Тетевен - 2 лв
  • вход за пещерата "Съева дупка" - 4 лв
  • фермата за щрауси- 1лв